Kwaliteiten van de schildpad

Ik heb lang geworsteld met een eigenschap die ik nog niet als kwaliteit kon zien, toen ik dit schreef:

Heb je een eigenschap waar je niet zo blij mee bent (bijvoorbeeld traagheid)? Kies dan een dier dat symbool staat voor deze eigenschap. Teken, boetseer of koop een afbeelding of beeldje van dit dier (bijvoorbeeld de schildpad).

Geef het een plaats waar je het regelmatig ziet en denk elke dag eens na over de kwaliteiten en symboliek van dit dier. Doe dit eens een week en onderzoek dan je betreurde eigenschap nog eens. Nu in het licht van de bij jouw symbooldier ontdekte kwaliteiten.

Wat kun jij ontdekken? Ik ga aan de slag met mijn schildpadje …

Om die vermaledijde traagheid onder de loep te nemen kocht ik een lief klein houten schildpadje. Het was 2013, een jaar nadat ik weer was gestopt als advocaat en ander juridisch werk waarin uurtje factuurtje centraal stonden. Daar is traagheid geen veelgevraagde kwaliteit. Integendeel, het is iets om je voor te schamen. Ik weet nog dat in het begin van mijn advocatencarrière een van mijn bazen zei: ‘Een klant zou niet moeten vragen naar je uurtarief, maar naar je snelheid van werken.’

Ook vroeger op school was traagheid niet zo handig. Altijd was ik als laatste klaar met mijn nette schrijfwerk. Ik was trots op mijn handschrift, maar voelde me beschaamd om mijn trage tempo.

Ik ben niet gemaakt voor snelheid, iets wat ik altijd al wist. Maar mijn eigen weg hierin vinden in een wereld die snel, sneller, snelst gaat bleek nog niet eenvoudig.

Jaren later schreef ik een aantal kwaliteiten van de schildpad op: ‘Schildpad – schoonheid van de traagheid, bedachtzaamheid, rust, vertrouwen, zelfbescherming, altijd thuis.’ Ik kan daar nu aan toevoegen: aandachtigheid, aanwezigheid.

Het ontdekken van de schoonheid van traagheid heeft me vele jaren gekost. Eindelijk heb ik een beroep gevonden waarin ik mijn schildpadkwaliteiten kan uitleven: ik ben nu masseuse. Traagheid, aandachtigheid, aanwezigheid, rust zijn daarbij prachtige kwaliteiten, zie ik nu. Ook in mijn moederschap komen deze kwaliteiten goed van pas.

Ik had er wel wat jaren voor nodig, maar dat is nou eenmaal het tempo van een schildpad.

Scroll naar boven