De reis

En ze leefden nog lang en gelukkig. Dat is wat je voor jezelf ook hoopt als je veilig en gezond weer bent teruggekeerd van je pelgrimstocht. De werkelijkheid blijkt echter iets weerbarstiger.

Geen weg terug

Dat begint al met het vertragen van je stap als je het eindpunt ziet opdoemen aan de horizon. Nog wat langer onderweg blijven, je aankomst uitstellen. Het bereiken van je doel kan zeer gemengde gevoelens oproepen. Aan de ene kant is er de intense vreugde en ontroering dat je het toch maar hebt gedaan, dat je jouw pelgrimstocht hebt volbracht. En aan de andere kant komt het plotselinge besef dat je de wereld van het pelgrimeren, waaraan je zo verknocht bent geraakt, achter je zult moeten laten. Er is geen weg terug. Net zoals het leven, beweeg je je op een pelgrimstocht voorwaarts. Thuisgekomen ben je misschien onrustig, kun je niet of maar moeizaam weer aarden.

De moeilijkheidsgraad van thuiskomen na je pelgrimstocht wordt meestal onderschat. En juist op deze fase van je pelgrimstocht richten wij ons met Het Schildpad. Thuiskomen in de gewone wereld, met je rijke ervaringen en inzichten van de pelgrimstocht. Dat is wat wij bedoelen met het verweven van je pelgrimservaring met het alledaagse leven.

Pelgrimsblues

Menig pelgrim lijdt na thuiskomst onder de welbekende pelgrimsblues. Het gevoel hier helemaal niet te willen zijn, maar daar op de camino. Die wereld is veel mooier. Dat kan voor een gevoel van onrust leiden. Het liefst plan je zo snel mogelijk je volgende pelgrimstocht om weer bij dat geluk van de camino te komen.

Wat het nog lastiger maakt om thuis te zijn, is dat niemand echt begrijpt wat je hebt meegemaakt en wat je voelt, behalve degenen die zelf ook een pelgrimstocht hebben ondernomen. Jij bent veranderd, maar de gewone wereld niet.

Jouw schat

En dat is de sleutel: jij bent veranderd, jij hebt een schat van je pelgrimstocht mee naar huis genomen. Je schat met de wereld delen maakt jouw pelgrimstocht compleet, daarmee volbreng je jouw persoonlijke queeste. En daarmee verwerf je ook de vrijheid om echt te leven, in het hier en nu.

Ook wij kennen het verlangen om weer op pelgrimstocht te gaan. De realiteit is echter, dat we het grootste deel van het jaar thuis zijn (wat overigens voor de meeste mensen geldt). Dan kunnen we dus maar beter zorgen dat het fijn is om terug te keren naar huis en we ons daar ook (weer) thuis voelen.

De Heldenreis van Campbell

De oplettende lezer herkent in bovenstaand verhaal misschien iets van de Heldenreis van Joseph Campbell, en dan met name de laatste fase, van de terugkeer. Deze Heldenreis is een universele verhaalstructuur die terug te vinden is in verhalen uit de godsdienst en mythologie. Campbell onderscheidde 17 stappen, later heeft Vogler er 12 van gemaakt.

In het kort ziet de heldenreis er zo uit: de held krijgt een oproep om op avontuur te gaan en vertrekt na het overwinnen van zijn aarzelingen naar een nieuwe wereld. Hier komt hij grote beproevingen tegen, leert hij van een mentor de vaardigheden om die beproevingen en verleidingen te overwinnen. Dan vindt hij een grote schat. Terugkeren van de wereld is niet eenvoudig. De held moet zijn weerstand overwinnen. Met de verworven kennis of schat keert hij terug en deelt deze met de gewone wereld. Hij wordt meester van de twee werelden en ervaart de vrijheid om te leven.

Het Schildpad

Het Schildpad neemt je mee in het terugkeren, thuiskomen en misschien wel het thuisblijven.

  • Hoe ga je de drempel over om weer naar huis terug te keren?
  • Hoe overwin je je onrust (omdat je eigenlijk terug wilt naar die mooie wereld) en keer je terug in het hier en nu?
  • Hoe verweef je je inzichten en ervaringen in het alledaagse leven? Dat is misschien wel de allergrootste schat: leven vanuit volledige vrijheid, in het hier en nu.

Het Schildpad is een buitengewone ontdekkingstocht naar wegen om het pelgrimeren te verweven met het alledaagse. Onderweg vinden we misschien antwoorden, sleutels, aanwijzingen. Het is een pelgrimstocht die je vanuit het thuiszijn onderneemt, in je dagelijks leven.

Wat als het thuis net zo mooi zou kunnen zijn als onderweg? Ga je mee?

Scroll naar boven