Rituelen en symbolen

Het Schildpad is ontstaan vanuit het verlangen om te blijven pelgrimeren, juist als we thuis zijn. Met het verweven van dat wat we kennen van onze pelgrimstochten met het leven van alledag houden we onze pelgrimstocht dichtbij. Zo dichtbij dat we elke dag pelgrimeren.

Rituelen dienen ook in het dagelijks leven als ankerpunten, op de reis van de pelgrim die thuis blijft. Ze helpen bij het creëren van structuur en continuïteit, waardoor je een gevoel van richting en focus behoudt. Focus en richting zijn en blijven nodig, ook als je thuis bent. Want zonder doel is er geen weg, dan weet je niet waar je heen gaat.

Begin de dag bewust

Een moment om bij stil te staan (of te zitten): het begin van de dag. Dat is wanneer je bij het starten van je wandeldag een leuk barretje binnenstapt en even geniet van de rust en stilte.
Drink lekker een kop koffie (of thee zo je wilt) aan je eigen keukentafel, op je werk, of juist onderweg naar je werk. Het maakt niet uit waar je bent. Of maak een korte wandeling, ongeacht het weer. Neem even de tijd en voel de rust, als je de dag die voor je ligt even op je in laat werken.

Voel het verschil met je nieuwe ritueel. Wat ga ik vandaag doen? Waar wil ik vanavond staan? Welk verschil wil ik vandaag maken, voor mezelf of voor een ander?

Symbolen fungeren als krachtige visuele representaties van de reis en dragen bij aan het versterken van de betekenis van de reis. Symbolen kunnen zorgen voor een gevoel van gemeenschap en eenheid onder pelgrims tijdens de gedeelde reis. Je bent herkenbaar en de betekenis wordt tastbaar.

De schildpad

Haar trage, bedachtzame tred herinnert ons eraan dat haastige stappen niet altijd leiden tot vervulling. In haar serene tempo leeft de schildpad in harmonie met de omgeving. Ze moedigt ons aan om te vertragen, te reflecteren en de schoonheid van het moment te waarderen. Als een symbool van volharding toont ze dat ondanks langzame vooruitgang, de reis zelf de moeite waard is.

De schildpad is bovendien, met haar schild, altijd thuis. Waar ze ook is. Net als de pelgrim, thuis op pelgrimstocht.

Wat neem je mee vandaag?

Het zorgvuldig selecteren van wat je meeneemt in je tas is op een pelgrimstocht een ritueel op zich. Pelgrims nemen tenslotte niet graag teveel mee. Ook in het dagelijks leven kan je kiezen wat je wel of juist niet meeneemt in je tas. Daarmee kan je meerdere doelen nastreven:

  • Minimalisme: het beperken van bagage leert je los te laten en te vertrouwen op het essentiële. Het is een symbolische daad van onthechting van materiële zaken. 
  • Intentie: bij het kiezen van dingen die je meeneemt denk je na over jouw reisdoelen en de persoonlijke groei die je nastreeft. Het kiezen van (symbolische) voorwerpen kan dienen als houvast en herinnering aan jouw innerlijke reis.
  • Verbinding: met het zorgvuldig kiezen en inpakken van je bagage groeit je gevoel van toewijding aan je pelgrimstocht. Zo leg je een diepere verbinding met jouw persoonlijke spirituele reis.

Scroll naar boven