De lange weg naar huis – Thijs Evers

Thijs Evers wandelt in 2022 van zijn huis in Heemstede naar Santiago. Een tocht die hij best goed had voorbereid. Waar hij geen rekening mee houdt is wat de thuiskomst met hem doet. Een ‘camino’ die hij zwaarder vind dan de echte camino.

Eerlijk en openhartig doet Thijs verslag van de worsteling die hij doormaakt als hij na drie maanden wandelen zijn leven weer probeert op te pakken. Een van de eerste dingen die hij doet is zijn weblog bijhouden. Onderweg schreef hij al de ervaringen van zich af, daar heeft hij ook thuis behoefte aan.

Hij beschrijft thema’s als zijn angst om weer naar huis te gaan, het afscheid van zijn tocht, onbegrip waar hij tegenaan loopt in gesprekken met vrienden thuis en zijn sterke behoefte om iets terug willen geven. Thijs merkt dat zijn tocht hem, meer dan andere tochten die hij heeft gemaakt, heeft veranderd en wil zijn leven opnieuw richting geven.

Een bijzonder boek over het meest onderbelichte deel van het op reis gaan, het thuiskomen. Dat is grappig, want elke pelgrim komt een keer thuis. Of je nu kort weggaat of lang. Het verwerken van wat je hebt meegemaakt op je tocht en het in de wereld zetten van je schat is een proces om bij stil te staan. Je kunt na thuiskomst simpelweg niet zomaar verder gaan, dat merkte Thijs ook.

Uitgegeven door Stichting Pelgrimszin | 2022

Pelgrimsdingen doneert een deel van de opbrengst
van de verkoop aan goede doelen.

Scroll naar boven