Onze pelgrimstochten

Huizen – Santiago de Compostela

In de zomer van 1997 ben ik (Pieter-Bas) van huis in Huizen in drie maanden naar Santiago de Compostela gewandeld. Ik heb kaarten gekocht, er een streep overheen getrokken en ben met rugzak en tent via Vézelay en Rocamadour naar St-Jean-Pied-de-Port gelopen. Vanaf daar heb ik de Camino Frances gevolgd.

Over deze pelgrimstocht schreef ik in 2021 het boek Doorloper.

Via de la Plata

In de zomervakanties van 2006 en 2007 hebben Ellen en ik samen de Via de la Plata gelopen. Het eerste jaar van Sevilla tot Salamanca. Het tweede jaar hebben we de route daar weer opgepakt en zijn we geëindigd in Finisterre. Twee prachtige tochten van samen ongeveer 1000 kilometer door het Spaanse landschap. 

Huizen – Vierlingsbeek 

In 2009 zijn we begonnen met het wandelen met onze dochter Fenna, een paar dagen maar. Fenna in een fietskar, tent mee. Van Huizen naar Maarn. In 2012 zijn we verder gegaan, nu met Thije erbij, toen 6 maanden oud. We hebben een week gewandeld, van Maarn tot Vierlingsbeek. Ook weer met een fietskar met de kinderen erin en kamperend. Misschien gaan we nog wel eens verder …

Jabikspaad

Ter voorbereiding op de fietstocht naar Compostela die we 2010 zouden gaan maken hebben we in 2009 het Jabikspaad gefietst. We zijn gestart in Harlingen en via Zwarte Haan naar Hasselt gefietst. Onze dochter Fenna was toen bijna 1 jaar oud en zat in de fietskar.

Van huis naar Valencia, Compostela en weer naar huis

In 2010 hebben we 4,5 maand gefietst, samen met onze dochter Fenna van toen 1,5 jaar oud. We zijn vertrokken vanuit huis en fietsten via Le-Puy-en-Velay naar Valencia. Vanaf daar hebben we de Camino de Levante, een klein stukje Camino Frances en de Camino de Invierno gefietst tot Compostela. Vanaf daar zijn we ook weer naar huis gefietst, via de Camino Frances en de Sint Jacobsroute via West-Frankrijk. Alles bij elkaar ongeveer 6500 kilometer. Dat hebben we gedaan onder de naam Wielenopweg.

Zuiderzeeroute

In de zomervakantie van 2012 hebben we een rondje om de Zuiderzee gefietst. Vanuit huis in Huizen vertrokken en met de klok mee gefietst. Onze eerste fietstocht met twee kinderen, Thije was 8 maanden oud. Via de Afsluitdijk door Friesland en langs de randen van ‘het oude land’ terug naar huis.

Noordzeeroute en Elfstedentocht

In de meivakantie van 2013 hebben we langs de Noordzeekust gefietst, van zuid naar noord. Fenna van 5 op de aanhangfiets en Thije van 1,5 in de fietskar. We zijn met de trein naar Vlissingen gegaan en hebben gefietst tot het uiterste puntje van Texel, bij de vuurtoren. Vervolgens zijn we weer afgezakt om met de boot van Medemblik naar Enkhuizen te varen en van Enkhuizen naar Stavoren. In Friesland hebben we vervolgens een groot deel van de Elfstedentocht gefietst. Alles bij elkaar zo’n 600 kilometer.

Vennbahn

De Vennbahn is een fietspad over een oude spoorweg. Deze begint in Aken en eindigt in Troisvierges in Luxemburg. In de zomer van 2014 fietsten we onder andere over de Vennbahn. Vanuit Troisvierges fietsten we weer naar het noorden, door Limburg, Brabant en Gelderland naar huis in Huizen. 

Chemin de Saint-Jacques van Le Puy en Velay – Lourdes

In de zomer van 2015 zijn we begonnen aan een nieuwe reis naar Compostela, in etappes. Dit jaar zijn we vertrokken in Le-Puy-en-Velay. Langs de route van de Chemin de St Jacques (GR65) en Langs Oude Wegen fietsten we tot Lourdes. In drie weken 650 kilometer.

Camino Aragones en Francés van Lourdes – Logroño

In de grote vakantie van 2016 hebben we onze fietstocht naar Compostela weer opgepakt in Lourdes. Met gebruik van de routegids St-Jacobsroute deel 3 zijn we via de Somportpas de Pyreneeën overgestoken. In Spanje hebben we via Pamplona gefietst tot aan Logroño. Bij elkaar ongeveer 360 kilometer. 

Labyrintenfietstocht van Heerlen naar Zutphen

In de meivakantie van 2018 hebben we een, zelf ontworpen, fietstocht van ongeveer 350 kilometer gemaakt in Nederland, van labyrint naar labyrint. Onder andere in Houthem-Sint Gerlach, de Sint Servaes in Maastricht, Lux et Terra in Lierop en de Waalkade in Nijmegen.

Fietstocht van Lageland naar Legoland

In de zomer van 2019 fietsten we met z’n vieren van Noord-Groningen, via Noord-Duitsland naar Denemarken. Over oude heerwegen en de Jacobsroute ‘eindigden’ we onze tocht in Legoland, een modern pelgrimsoord voor kinderen (en soms ook volwassenen). Daarna fietsten we nog een stukje verder. We namen de trein naar huis vanaf het Duitse Waddeneiland Sylt.

Jacobspad, op de fiets van Uithuizen naar Rolde

In de meivakantie van 2023 fietsen Pieter-Bas en Thije samen een stuk van het Jacobspad, dat loopt van Uithuizen naar Hasselt. Samen fietsten we drie dagen, van de Jacobuskerk in Uithuizen naar de Jacobuskerk van Rolde in Drenthe.

Scroll naar boven